среда, 15. јул 2015.

Komodo 9.1 - how much we are closer to perfect chess? (koliko smo bliže idealnom igranju šaha?)


Lično ja sam od odgovora daleko nekih 100$ ...
Međutim, ono što je izvesno je sledeće:
MNOGO smo bliži "nepogrešivom" igranju šaha pojavom StockFish 6.
Iako na prvi pogled (i rejtingom) ova verzija nije preterano bolja od verzije 5, posle nekoliko desetina postavljenih pozicija počinje da se vidi da je ovo možda i najveći suštinski napredak još od Hudinija 1.5 (koji je pravljen na osnovama tadašnjeg StockFish-a).
SF 6 ne komplikuje i mnogo je efikasniji i suroviji. U 80% će odigrati što i drugi programi pre njega ali neke od poteza koje je on "povukao" (valjda će i to stići na red) su zaista takvi da se može reći da "oseća" poziciju.
Lično sam bio impresioniran (pre par meseci, neposredno posle izlaska).
Koliko je dobar, dokazuje i najnovija CCRL 40/4 lista gde ga ni Komodo 9.1 nije maknuo sa mesta br. 1 a i sama pojava 9.1 verzije (9.0x je bilo zbog bagova) dokazuje da je devetka bila "nedovoljno jača (od SF6)".
Bilo kako bilo, lista je sada (40/40 4 CPU):
Komodo 9.1  3330
Komodo 9  3324
StockFish 6  3310
Komodo 8 3300
StockFish 5 3284
Houdini 4  3265

Hudini polako ali sigurno pada u zaborav, tj. ako se ne pojavi verzija 5 do sledećeg takmičenja krajem godine, četvorka teško da će održati treće mesto, a pri tome će biti sramno poražena (rezultati Komoda 9.1 i SF6 su prosto surovi prema H4 ... i nesrazmerni sa rejtingom (zaboravite remije, odnos pobeda i poraza je neverovatan, vidi CCRL 40/40 za detalje).

Ako je 3570 (ili "3570") granica nepogrešivosti (ne bih bio toliko precizan, recimo da je između 3500 i 4000 ili bliže 3500 do 3800 ili u "duhu" Elo vrednovanja, cca. 3600), onda smo "tako blizu a tako daleko" ... O samoj vrednosti CCRL-a u odnosu na velemajstorski rejting, mogli bi "letnji dan do podne" a čak i 100 do 200 boda manje vode ka onome što svi već znamo:
Šahovske softvere je teško pobediti (ako imaju 40/40) čak i ako vi imate vreme za dopisni šah, no osim slabosti u (nekim) završnicama i nekim blokadnim pozicijama (što se sve više rešava a i teško je engine doterati do takvog) OSTAJE suština ...

Suština?
Suština je u tome da ma koliko nas (mene lično da, a pratim ove sofvere nekad više nekad manje još od Spectrum-a i Commodore-a (64)) fascinirali, šahovski softveri NISU (još uvek) svemoćni i nepogrešivi ...

Komodo 9.1 je verovatno korak napred (iako će lako izgubiti od SF 7 koju očekujem pre sledećeg obračuna krajem godine) ali nedovoljno. Komodo je tek stopu ispred SF 6 i time još uvek daleko od suštine iako je verovatno od velike "trojke" (softvera) njoj za korak bliži (pre svega u oceni pozicije, zbog čega sporije računa, pa nikako da odskoči jer u stvarnom životu ispadne da se to skoro potre, tj. isto puta bude na ovoj i onoj strani).

Game is not over (for humans), Igra (šah) još nije gotova stvar za ljude (u smislu da još uvek imaju šta da nauče mašine, i da nađu ono što ni one ne mogu).

Nije problem samo u tome da se nema dovoljno vremena za komplikovano računanje (na čemu će čovek pre pasti nego softver) problem je što JOŠ uvek NE procenjuju poziciju najrealnije.
Pod ovim ne mislim na onih besmislenih +2 ili +3.5 u teorijski remi pozicijama (završicama naročito), ovde misli na to da engin-i možda vide i 20 poteza unapred (nekad i mat u 30-50 poteza sa više figura na tabli) ALI ne vide partiju do kraja (kad ima više od E+12 pozicija do tog kraja, ne mislim ukupno nego vrednih igranja a to je često) i time NE "vide" da je nešto sigurno dobijeno na osnovu samog rasporeda figura (iako su tu napredovali) ako im "račun" to ne pokaže ...
Dakle, još uvek im nedostaje GEOMETRIJE (u aritmetici su blizu savršenstva ali ona ponekad i zakaže ... ).

Konkretno?

Stay tuned (ostanite na vezi) ...

Нема коментара:

Постави коментар