уторак, 3. март 2015.

Nepravedno optužen(i), Wrongly Accused


Pre svega … morao sam promeniti naslov, ali zbog dužine nije moglo da se kaže i na engleskom. Zapravo većina pozicija NIJE prekomplikovana za engin-e ALI ima i takvih (pa je bolje da stoji: ponekad i za mašine, sometimes even for the engines). Ipak su današnji programi moćni … možda i previše ALI za „idealan šah“ još ima mesta.

Ako postoji meč u kom komentatori nisu bili na visini zadatka (pa čak ni članovi timova) i gde nisu shvatali pozicije onda je to meč Karpov-Korčnoj iz Bagija  1978.
Tačno je da je meč obilovao grubim greškama (čak je tu Karpov prednjačio) i da će ostati upamćen po dva previđena mata (Kročnoj) ALI se previđa koliko se igralo na strateški visokom nivou, u to vreme daleko ispred svega viđenog (dostojno i današnjeg šaha, ako izuzmemo gafove na obe strane).
Čuvena partija gde je Korčnoj u cajknotu predao pred matom u poziciji koja jeste bila remi ALI je “napadom” Karpova postala dobijena za belog (što niko nije video, sve hvaleći šampiona i kudeći izazivača).
Počinjemo od pozicije koja zapravo nije prekomplikovana za mašine, naprotiv, u ovakvim (sa malo figura i otvorenim) dolaze do izražaja … itekako (“Silicijumska Imperija Uzvraća udarac”).


35. Td7+ …

Ovde je osuta salva “drvlja i kamenja“ na Korčnoja kako je ovo bio šah samo radi šaha (doduše zbog cajknota*, ali „svi odreda“ su ovo označili kao slab potez).
*  cajtnot (vidi komentare)
Istina je potpuno drugačija, ovo je (zapravo) najjači potez u poziciji na dijagramu. Predloženo 35. Th7: Ta4: 36. h4 , vodilo je pravo u „mrtvački remi“ (douše uz 36. h3 malo manje „mrtvački“ (na reanimaciji)).

35. ... Ke3 ?

Ovo je slab potez a nije tako ocenjivan (u komentarima). Posle 35. ... Ke5  teško je pojačati poziciju pa iako beli bolje stoji teško je to dobiti (remi je 90%). Ovo nije označen kao slab potez a zapravo VODI PRAVO U PORAZ!! Posle ovoga više (ma kako izgledalo) crni više ne može da održi poziciju (iako je partiju dobio).

36. Tf3+ ...

Opet najjače što se može odgirati (doduše nije označeno kao slabo). Doduše i bilo je (praktično) forsirano.

36. ... Ke2!(??)

Zašto ovo može biti dobar potez kada je jedini koji se može odigrati??? Osim toga posledica je lošeg plana početog prethodnim potezom. Jeste, igralo se „psihološki“ na protivnikov cajknot ali ...


Druga kritična pozicija! U partiji je odigrano:
37. Th7: ? posle čega je čist (čistijati) remi.
Po mašinama je najbolje (za prelazak u remi) 37. ...Tb6 pa 38. h4 pa tek onda Scd2. Zapravo najveća razlika između najjačih softvera današnjica i jakih velemajstora je baš u međupotezima i redosledu poteza (u istoj ideji, najboljoj na ploči) jer ljudima često promaknu finese pri računanju. Ipak, ovde APSOLUTNO nema veze i (bar) lepši je remi posle Scd2 odmah (bez Tb6) kako je i igrano u partiji.
37. ... Scd2 (!)
38. Ta3 ...
I opet „drvlje i kamenje na Korčnoja koji je potez odigrao u par sekundi. Ne nije on prevideo baš mat bar ne u ovom trenutku. Ovo je ZAPRAVO optimalan potez (posle greške u prethodnom). I još uvek je čist, čistijati remi. Slično je i potez Scd2 precenjen!
38. ... Tc6 (ili Tb6 ... svejedno)
39. Ta1??
Koliko (pa) kriviti Kročnoja. SF6 je potrošio 128.000 pozicija da vidi da ovo ne valja (i gubi). Sa 12,8 pozicija Korčnoj je bio na dobrom putu da remizira (da je imao bar još 5 ili 10s). Trebalo je igrati g4 i remi K'O VRATA. (malo se filozofiralo da li g3 ili „čak“ g4, oba su remi). Od „matne mreže“ u ovoj poziciji nema ni M (a kamoli MM) čak crni mora da ponavlja poteze (večiti šah) ne bi li remizirao.
Sada je već MAT U TRI POTEZA (što je Karpov, naravno, video ... posle 39. ... Sf3+ i Korčnoj).

Šta je trebalo igrati u poziciji na prethodnom dijagramu??

37. Te7 (čak izgleda jednostavno ... vezivanje po e liniji)
37. ... Scd2 (sada praktično iznuđeno)
I ...
38. Ta3 (sad ide ovaj potez!)
Jednostavno ... crni h pešak neće pobeći a razvlačenjem crnih „trupa“ na dva krila njegova odbrana puca! Da bi zaustavio a pešaka (i osvojio ga) crni mora da prebaci snage više na damino krilo. Beli uz datog a pešaka osvaja h i iznuđuje izmenu topova. Udaljeni crni skakači (i kralj) ne mogu izaći na kraj sa dva slobodnjaka (u trkom) i topom. To je ta dobitna strategija koju je verovatno (i) Korčnoj imao u glavi ali je prerano „pojeo“ crnog h pešaka umesto da igra Te7 ... e to je cajknot. Manje dobar VM (GM) ne bi imao način dobitka u glavi pa bi „lako“ remizirao (posle Ke3 kada je crni objektivno bio (već) izgubljen!).
38. ... h6
39. a5
(doovde je bilo lako ... čak i meni)


Iskreno ... još ne deluje kao siguran dobitak iako je očigledno da je beli bolji (SF-6 daje ocenu +1,71 ; Komodo 5-1 MP +0,95 ; Houdini 1.5a (tek) +0,58). Hudinijeva ocena znači da je tek „51%“ pobeda, Komodova da nije izvesna (slično tome) ... jedino SF-6 pokazuje da je pobeda (skoro) izvesna mada je za to ocena treba da je preko +2,00.
39. ... Kd1
40. Tc7! (važno je odseći kralja)
40. ... Sd6 (tipično „engin“-ski, mada je jasno, ideja je da se sa Sc4 napadne pešak na a5)
41. Ta2 (+1,91) pobeda je sve bliže ... višestuko koristan potez
41. ... S6c4
Crni ovo ostvaruje ali je nedovoljno!
42. Tf7! E sad je već jasno (ko i zašto dobija ... ocena je (već) +2,10)
Ovde bih (ja lično) igrao h5 ali je nedovoljno. Ako crni nosi skakačem na a5 gubi drugog skakača i partiju. Ako nosi topom, nastaje zanimljiva pozicija ali slična konačnoj pa samo dajem sliku bez daljih komentara; deluje da se može braniti ali je izgubljeno.


Crni na potezu, beli dobija! 
(svodi se na kasniju analizu pozicije gde je h pešak na drugom redu a beli top na h7)

Crnom (inače) posle 42. Tf7 preti i mat! 42. ... Se5 deluje (meni lično) zanimljivo ... ali i dalje nedovoljno i slično nastvku analize StockFish-a.

Inače je zaniljivo i 42. Tc5 Se3 43. Tb5 (+2.27) opet dobijeno za belog.

42. ... Ke2
43. Tf3 Kd1
44. Tf2 (crni je praktično u iznudici i praktično gubi dva konja za topa i partiju u par sledećih poteza)
44 ... Kc1
45. g3  ...
Može (iskreno rečeno) i g4 ali ovo je ubitačnije za nijansu.
45. ... Sb2
46. Tb2: Kb2:
47. Td2:+ Kb3
48. Td5
I sad beli ostaje sa dva pešaka više u elementarnoj završnici ... dalje jeste zanimljivo (i dobro za vežbu ... dobiti partiju) ali ne za tematiku bloga.



Prethodna slika pokazuje i šta je crni maksimalno mogao da izbori pri najboljoj igri. Nezanimljiv i spor poraz! Može i slabije (za crnog) ali zanimljivije ... svakako (mnogo) zanimljivije!

Najlepši tok partije je posle Th7 umesto h4 pa je pozicija malo drugačija nego na u ranijoj analizi (pretprošli dijagram):


Problem je raspored crnih figura koje ne mogu da stignu da odbrane poziciju. Da je kralj na kraljevom krilu i skakači bliže njemu (bar potez) ... mogao bi se „čupati“ i remi. Sada bi njemu najbliže moglo da se dosegne kada bi crni ostao sa dva konja protiv kraljice. Ali avaj ... ostaje kraljica sa jednim pešakom a to se već ne brani!
Crnom koji je na potezu nedostaje bar dva ili  tri tempa (poteza), npr. po jedan za svaku figuru uključujući i kralja, što je taman koliko i onaj pešak viška (za koga bi se mogao žrtvovati jedan skakač i onda uploviti u remi sa drugim protiv topa bez pešaka).
Dakle:
45. ... Se4
46. h4 Ke3
47. h5 Sc4
48. Te6 Kf4


Izgleda da će se (još) crni (i) izvući ... ali avaj ... neće!

49. h6 Sg5
50. h7! Sh7:
51. Th6 Sg5
52. Th4

I crni gubi skakača posle čega je samo stvar tehnike (nije jedna od izuzetnih pozicija gde konj može remizirati ptotiv topa i pešaka)

No druga varijanta je ona najzanimljivija (bar meni)

Od pozicije na dijagramu (predzadnjem):

45. ... Ke3
46. h4 Se4
47. h5 Kf4 (ovo bih ja igrao, pre nego Sc4)
Međutim
48. Tb6! (e sad je kraj)
48. ... Sc4
49. h6 Sb6: (ode top ali beli dobija kraljicu!)
50. h7 (trapavost ne jednog nego dva skakača je očigledna)
50. ... Sc4
51. h8D Se5


Beli na potezu i dobija (jako lepo za mlađe igrače da izoštre veštinu)
Da nema pešaka na g2 bio bi remi (mada se treba izboriti, takođe dobro za vežbu) ali ovako je izgubljeno. Naravno ovde treba biti majstor pa ovo lako realizovati ali mašine već za par poteza (neidealnih) najavljuju i (siguran) mat. U brzoj igri sam lično posle 6 poteza dospeo do toga! Posle brzopotezne najave mata u 55 poteza, dao sam SF-6 svih 30 sekundi koji je posle 262M istraženih pozicija dao presudu: MAT u 18 poteza!

Jeste i originalna partija (skoro) završila matom ali šteta što nije došlo do neke od pozicija koje su ovde prikazane!


3 коментара:

  1. Odlična analiza! Mala dobronamerna primedba na vremensku oskudicu koja se u žargonu kaže cajTnot, a ne cajKnot. Od nemačke reči ZEIT(čita se cajt).
    Pozdrav i da je više ovakvih komentara.
    Srećno!

    ОдговориИзбриши
  2. Poštovani g. Nebojša,
    Hvala, pre svega što ste čitalac (saradnik, praktično ... već me dopunjujete, slobodno i u analizama). Hvala i na ispravci (džaba znam kada sam grešku napravio). Jeste lapsus ALI mi se mogao "osladiti". Potpuno ste u pravu, kaže se (naravno) cajtnot!
    "Shame on me" (a kao i nešto malo nemačkog znam).
    U svakom slučaju, obuzet obavezama zamalo i da ne primetim komentar.
    Uz to sam se i prijatno iznedadio da se i ovaj blog počeo (dosta brzo) čitati, za sada na tri kontinenta (iako mali broj, jednocifreni, van Evrope).
    Uh! Taman sam razmišljao da li da za vikend ostavim i četvrti tekst, sad definitivno moram (pogotovu što je jako zanimljiva pozicija iz sopstvene partije).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  3. Mala dopuna:
    U gore pomenutoj analizi nisu korišćene Nalimov Tabele (završnica).
    Tabele sa 6 figura (uz oba kralja) mogu se naći i online (a i skinuti i to čak po kategorijama) i to nije problem ali za one zauzete ću dati rezultate APSOLUTNO NAJBOLJE IGRE SA OBE STRANE (inverzno inženjerstvo od mata unazad) za pozicije sa manje figura.
    Predzadnji dijagram (slika): BELI IGRA I DAJE MAT U 33. POTEZA!
    Zadnja slika: BELI IGRA I DAJE MAT U 31. POTEZ!

    ОдговориИзбриши