субота, 26. август 2017.

Top protiv kraljice i konja (R2P vs QN) - FALL OF GODS


Ovde se radi o specijalnom slučaju. No, odmah na posao (možda ... i samo možda (i ukratko) kako je došlo do te pozicije u sledećem tekstu).


Crni na potezu lako remizira (ne, ne može više od toga i to je na "staklenim nogama") putem:
1.  (60.) ... Nd2 2. c5 Rb3+ 3. Ka4 Rxa2, itd.
Beli bi  (da je) na potezu ovo ipak dobio (ali bi se pošteno namučio) putem:
1. c5 Nf6 2. Rg5 Ne4 ... sve do:


gde crni može da se koprca sa 8. ... Ng3 ali gubi 10 poteza kasnije.
Najduži otpor (verovatno) može (ipak) da pruži sa:
8. ... g1N!
i sada je za belog moguće i to da uzme (ako je g1Q svakako bi morao):
9. Rxg1 Kxg1 10. b5 Ne3
ali time komplikuje sebi život (po softverima za koje je to ?! potez (sumnjiv iako ne loš), kod ljudi je možda obrnuto u odnosu na varijantu da ide na direktnu promociju kraljice sa 9. c7!?)
Najbolje za belog je: 9. Ra2+ Kf3 10. Rxg1 Ne3
gde ostaje sa kvalitetom i dva (vezana poodmakla slobodnjaka).
Ipak, zanimljiva je varijanta sa pretvaranjem pešaka u skakača (SF-ova ideja na kraćim vremenima za potez):
8. ... g1N! 9. c7 Ne2+ 10. Kb2 Ne3 11. Rf6!? Rxf6 12. c8D


Što je dobijeno (crni ne može da preči pobedu, uzreg SF posle Rf4 daje -7,95/23 (što ništa ne znači u ovakvim završnicama, kasnije je remizirao i +13 (poenta ovog teksta!!) ali posle par poteza deluje ubedljivo).
Bez pešaka je za Lomonosov (nisam se prijavio za malu novčanu naknadu preko Android-a, no moraću izgleda, ako nastavim sa ovakvim završnicama) jer softveri bez 5 ili 6 men TB-a (Synergy-a ili Nalimov-a) nisu pouzdani. Nekoliko poteza crni drži početnih +4,99 pa nije nemoguće da je remi. U apsolutom smislu možda i ne, ako se računa "humanih" 50 poteza bez pokretanja pešaka ili nošenja figure, već je jako moguće (100 bi možda i bilo dovoljno jer dva skakača gube od kraljice u 30-tak poteza (maksimalno) a promeniti topove možda i nije moguće u 20-tak ali u više možda i jeste).

(naknadno dodato): Naravno (najverovatnije) da je čak i bez belog pešaka dobijeno ... ne verujem da je posebna pozicija ... podsećam (i samog sebe) da je po Lomonosovu QR vs. RRN najduži mat 112 poteza, što znači da bi QR vs. RNN moralo (trebalo) da bude u manje od 100 poteza (što uzimam kao gornju granicu "sigurno dobijenog"* ... (nekada je bila i za ljude, pa je bilo i specijalnih slučajeva odstupanja pravila 50 poteza ...).

* ne za ljude, bez TB-a je naravno nemoguće, ali za softvere ako imaju TB sa jednom (ili dve) figurom manje nego u poziciji, uz dovoljno vremena (minut po potezu na jakom PC-u, ili slično).

No, vratimo se REALNOJ partiji (gde je crni bio na potezu, početna pozicija).

60. ... Rg3? 61. Rxg3 Nxg3  (ne pomaže ni Kxg3) 62. b3! Nf1 (najbolje ali nedovoljno) 63. Ra2+ Kf3 64. Rxg2 1:0 (skakač protiv vezanih i poodmaklih pešaka ne moža baš ništa a crni kralj je nepopravljivo zaostao).

Uzgred na: 60. ... Ng3 ide 61. c5 Rf6 62. Rac1 i beli dobija.

Ipak, uz malu nepreciznost belog, on dolazi u zanimljivu poziciju:

60. ... Rg3? 61. Rxg3 Nxg3 62. c5? Nf1!?



gde crni dobija ali uz još jednu nepreciznost ovo može biti (i) remi.
(uzgred 62. ... Nf5 uz promociju kraljice, nije davalo nikakve šanse crnom)

63. c6!? g1Q 64. c7! Qg4+ 65. Ka5!
(64. potez crnog mora biti šah inače ide Rxf1 sa šahom i beli izvlači kraljicu i remizira)


crni (*stajalo je beli, nije) (naravno) još može dobiti, ali mora biti jako oprezan.
Najjednostavnije je: 65. ... Qc8!
prostački ("sečaljki", "pacerski") ali efikasno!
Ovim crni jednostavno doskakuće skakačem i nosi pešaka na c7 i gotovo je.
Druga mogućnost je da ODIGRA SKAKAČEM (a ne kraljicom, što bi (naročito u cajtnotu) odigrali i jači igrači ... ali i mašina (sa upotrebom 4 men TB-a (Gaivota) i sa kratkim vremenskim kontrolama), na primer:
65. ... Ne2
nakon čega SF smišlja lukavštinu (gadost) u vidu 66. b3!
nedovoljno za remi ali ukoliko se crni zaleti sa: 66. ... Nxb3+ (ovo naravno ide) uz sledeće Nxa1 (ne, nije toliko naivan SF čak i uz skroman 4 men TB, ali pred Nxb3 predviđa baš takav razvoj događaja i to na 10 s na 4 core, a predomišlja se tek nakon 67. Kb7 (inače Qb8) i igra 67. ... Nc5+ uz mat u 15 poteza) i onda je REMI!?!.


Dakle, ako:
65. ... Ne2 66. b3 onda 66. ... Qe6 i posle 67. Kb5 sledi mat u 22 poteza.

No, poenta cele priče je u varijanti:

65. ... Qe6?
Ovo odigrava Stockfish uz Gaviota 4 men TB (!?) ... prosto neverovatno.
Pri tome je -13,35/40(!?) (doduše još je dobijeno ali ne u SF varijanti)



 66. Rc1! Qa2+??
Tek je ovo odlučujući propust! Ko bi rekao? Pa svaki malo jači igrač ... nije teško primetiti motiv belog c pešaka na sedmom redu uz udaljenog kralja. Skakač na f1 je takođe udaljen dovoljno da ne igra (više) nikakvu ulogu.
za one koji se manje razumeju u engine-ski šah: taj motiv njima nija lako da uoče jer nisu AI nego (ipak i samo) kalkulatori. Možda Komodo ima neku opciju no devetka nije toliko softificirana (probano).

67. Kb6 Qxa2+ 68. Ka7 Qxc1 
(mora da je bio "ponosan" na samog sebe, pokupio je i topa i pešaka u dva poteza ... sumrak najboljeg (jednog od dva) igrača na planeti!!)
Sad je međutim (samo) REMI!
69. Kb7 Qa2+ (-13,14/52) itd.

1/2 : 1/2

Stockfish posle par poteza (zavisno od toga koliko mu vremena date, može biti i više od deset, obično desetak (na 10-15 s na 4 core desktop-u, a u zavisnosti od Hash-a, manje ili (obično) više) to shvata (starije mašine ne).

Na ovome padaju i Houdini 1.5a i Komodo 9.02. Na oko 120 Mnoda, ne nalaze pobedu, iako moram da podsetim da je uz upotrebu 4 men TB-a.

Pozicija je elementarna iz Synergy, Gaviota ili Nalimov TB-a (dovoljne su i 5 men jer je pozicija sa ukupno 5 figura).

Evo je za kraj (posle 70. Ka7):

crni na potezu - REMI


P.S.
Nemojte se odmah razočarati u softvere jer poziciju posle 66. Rc1 a bez skakača već ocenjuju kao remi (SF (avgust 2017 development build) u "sekundi" posle 10-tak daje ocenu -0,15 ... K9 tek posle drugog poteza "obara" (početnih 5-6) na -2,7 i tek posle par poteza "vidi" da je remi, ali to je to (treba mu više vremena, jer "pliće kopa" ... horizont efekat je tu ... ali sa prednošću manjom od 3 već nagoveštava da od pobede nema ništa).

Naravno, stvar je u tome da softveru treba mnogo više vremena da se iz pozicije sa 6 figura prebaci na 4 men TB. Onaj skakač produžava vreme potrebno za tako nešto. Sa 5 men TB (npr. Synergy za Stockfish-a) ovo bi verovatno rešio ... za oko minut na jakom PC-u.

Dakle, ako studirate komplikovane završnice, 7 men, pa i 6 men TB koristite on-line, 5 men TB (sa pet figura zajedno sa oba kralja) instalirajte na kompjuteru. Sa (i to nepotpunom) 4 men, dešavaće se (povremeno, iako retko) i ovakvi slučajevi (totalne izgubljenosti jakih mašina).
Ostaje da veoma komplikovane završnice sa 8-10 figura još uvek nisu nešto što će jake mašine potpuno razrešiti, no, češće će to uraditi čak i od velemajstora.
Ipak, ako negde jaki igrači (već od FM) još uvek mogu da kažu nešto na nivou (ili više od) mašina, to su upravo završnice. Bez Lomonosov-a (na PC-u praktično nemoguće instalirati i za 6 men Vam treba DOOOBAAR razlog za tako nešto (Synergy je nešto preko 1 TB, Nalimov (za koga je dozvolu praktično nemoguće (više) dobiti) je oko 7 GB). Stoga, Gaivota, Nalimov i pre svega Synergy 5 men je nešto što bi svaki igrač koji profesionalno (ili makar honorarno) bavi šahom, treba da instalira kod sebe.

Нема коментара:

Постави коментар