понедељак, 14. септембар 2015.

God Forgives ... Stockfish does not! (Bog oprašta ... ali ne i Stockfish)


Namestilo se ... nisam mogao da odolim (naslovu). Ima nešto slično za Čak Norisa (Chuck Norris) u nekoj od stotina zezalica, ali SF polako postaje više od filmskog (imaginarnog) Čaka, a kamoli onog stvarnog. Ako postoji APSOLUTNO (makar u šahu i makar dok se (ako ikad) ne realizuje projekat Nikola (Tesla)) onda mu se Stockfish (poslednje dve verzije, 300815 i 070915, brojevi su datumi izlaska; makar to bile verzije 6.01 i 6.02 ili bolje rečeno (jer je bilo nekih ranijih) 6.0x i 6.0x+1, zato što nisu značajna poboljšanja (bar zvanično ne a pošto SF ima otvoren i kod (ne samo da je besplatan) onda je to verovatno i tačno, mada nisam više o tome imao vremena da se informišem).

BILO KAKO BILO, ne samo da je u prvoj rundi imao 11 od 11 (100%) i ponovio podvig Fišera na prvenstvu US, nego je i nastavio u drugoj rundi, za sada (doduše) samo jednom pobedom u prvom kolu ALI protiv nezgodnog Ginko-a (Ginko 1.3 Elo 3091).
Komodo je u prvom kolu drugog kruga (samo) remizirao a u drugoj partiji je pred remijem!
Nije to toliko strašno koliko u obe partije nije bio (ni) blizu pobedi!
Hanibal jeste bio beli ALI to je mašina sa manje od 3000 Elo (doduše redukovanih, "humanoidnih").
Texel je sličan Hanibal-u (lepa pobeda u prvom kolu), jako borben i nikako za podcenjivanje ali je takođe sa (tek) "blizu 3000" rejtingom. I igra kao crni (a nije bio podređen ... bilo je od početka do kraja u granicama remija iako je Komodo sebi davao (i) do +0,4 ... taman da nije ni pomišljao na pobedu.
Tako da SF blista a Komodo prilično razočarava (sad od početaka ima 7 pobeda i 6 remija (ne vidim način da tekuću partiju dobije) i za sada ide ka "remiznoj mašini" (svakako pre nego "ubilačkoj" kakvim je trebao da bude). Pri svemu ovome u drugoj rundi igra Komodo 9.2 koji bi trebao da bude "rušilačka snaga" ... do sada nije ali videćemo do kraja (šta će biti).

Houdini (4) je taman negde između ova dva (za sada) sa iznenađujućom snagom, budući da je (po)prilično zastareo (generacija Komoda 7 i SF 4.5 (DD) ako se dobro sećam). Remizni stil je posledica pojačanja drugih softvera ALI za razliku od Komoda, daleko je uporniji, pa je u drugom kolu drugog kruga ostvario pobedu iz "beton remi" pozicije. Sigurno će ući u treći krug ALI (čak) nisam siguran da će ponoviti rezultat od prošle godine (treći) iako za sada izgleda baš tako (osim poraza od SF-a nije igrao loše a imao je manje remija od Komoda).

Navijam za Stockfish-a, nadam se šampionskoj tituli.

Nije baš borba "dobra i zla" ALI (donekle) jeste - Nauka vs. Komercijala (Science vs. Commercial).

Navijam za NAUKU i to onu "freeware" i "shareware" ... ona koja bi samo da napravi pare (može i to, nisu ni autori SF-a gadljivi, a nešto donacija i stiže, ali ne isključivo) pre ili kasnije bude ZASTARELA (Obsolate).
U ovom slučaju mislim da će SF7 biti kraj svim komercijalnim programima za igranje šaha.
To je neizbežno (It is inevitabile).

U svakom slučaju, kad se završi partija Komodo 9.2 vs. Texel 1.06 sledi još jedna pre dve (uzastopne) Stockfish-ove ... uživajte u (skoro) savršenom šahu! SF igra lako, prošlu partiju je retko ko od ljudi (sa sve pomoći kompjutera) razumeo (nisam ni ja, delovalo je kao šala) ALI nije ni bitno, SF gazi sve pred sobom, nemilosrdno kao "uništitelj svetova" ... kao uništitelj srebroljubstva, sebičnosti, arogancije, sujete ... kao najava onog što čovečanstvo može biti ako ne ostane samo na "(ubiti, ukrasti, dati kredit ... izaberite po želji i dopišite ... za šaku (ionako) bezvrednih dolara).

P.S.
Komodo je upravo remizirao sa Texel-om.
Uzgred, taj (isti) Texel je jedini oduševio u prvom kolu drugog kruga, ne samo što je jedini (uz SF-a) pobedio, nego načinom na koji je to uradio (napadom na kralja, makar to kod mašina ne može (baš) da se završi matom ... to je samo za ljude).
Dakle, nije (više) bitno da li će SF zadržati svojih "apsolutnih 100 (procenata)" i postići 22/22 posle drugog kruga, bitno je da je igra koju je prikazao zaista vrhunska i da je postavio nivo koji svi drugi (čak i bolji po 40/40 rejtingu, Komodo) moraju da prate (neki više, većina manje).
SF6 je od svog izlaska meni lično delovao kao SUPER MAŠINA ... ne samo da je u stotinak miliona pozicija video sve nejasne (i teške) pozicije iz partija velemajstora nego je ispravljao ne samo analize nego i ono što su videli Komodo 6 ili Houdini 1.5 ili (čak) SF 5 ... i od najboljeg (poteza) ponekad može i bolje ... zato me ne čudi (iako nisam očekivao baš 100% efikasnost) kako dobro prolazi za sada (SF). Postao je (više nego ikad), "gladan pobede". Rođen (napravljen) da bude efikasan i najbolji.
Već sam naveo neke (njegove) slabosti (a ima ih i još) ali to su uopšte slabosti današnjih softvera.
Tek koliko da se mogu još (malo) ispeglati i da nam bude zanimljivo još koju godinu.
Negde oko 2020. (uz razvoj hardvera) mašine će igrati preko 95% remija, tek koliko da dokažu da je (već je sa današnjim mašinama jasno) ishod partije pri idealnoj igri REMI.

Нема коментара:

Постави коментар