недеља, 19. март 2017.

Kraljeva Indijka (E61), King's Indian (E61)


Otvaranje (partija) je analizirano na osnovu početka partije premijera Vučića i najjače ženske igračice (ženskog igrača, s obzirom na njenu karijeru) svih vremena (u šahu), Judit Polgar.

Znam da bi mi naslov:

Možete li pobediti Aleksandra Vučića? Can you beat Aleksandar Vučić?

Uz podnaslov:

U šahu (šahovskoj partiji), naravno. In chess game, of course.

Bio dobar "marketinški trik", sa 10x većom posećenosti.

No i tada a i sada, sledi napomena.
Napomena: Blog i sam post nemaju nikakve veza sa politikom (niti će imati), tako da i komentari tog tipa neće biti tolerisani, tj. biće brisani ekspresno.

Simbolika se uvek može naći, a šah mu dođe kao dobra studija karaktera, ali i takvi zaključci (na osnovu 8 poteza jedne partije) ne bi bili suvisli. Niti bih se time bavio. Ovde se isključivo radi o šahu (ende).

Ako smo već u domenu šale (i aluzija), ali tu je i kraj, odmah i da Vam odgovorim na pitanje iz (potencijalnog) naslova: JAKO TEŠKO.
(... ako niste (bar) FIDE majstor, nije nemoguće ni za M.K. u punoj formi, ali je zaista jako teško, bar za partiju (otvaranje) koja će biti analizirana)

A sad na partiju.
Prvo:
Zaista mi je bila ideja da polazni motiv kompjuterske analize bude neka od Vučićevih partija.
Na net-u nisam uspeo da nađem nijednu celu partiju g. A. Vučića. Od svega što se na youtube-u može naći, jedino ima (bar) svoj početak partija sa Polgarkom (velemajstor u muškoj konkurenciji i dugo u top 10/20 u istoj, dok je bila aktivna (aktivan igrač-ica), pobeđivala je čak i Kasparova u punoj formi (njegovoj i njenoj) i mnoge druge jake igrače).

Sama J.Polgar je biranim rečima ocenila da g. A.V. zna dobro teoriju otvaranja (dobro bilo je tu i kurtoazije zbog samog prijema premijera) sa čim bi se složio, i dodao (što ona nije), da bira izuzetno čvrst sistem u kraljevoj indijci (o tome više kasnije).

Ne znam kako se partija završila (i da li je uopšte), ali ne sumnjam da je (super) velemajstor (kakav je Judit) ili partiju dobila ili ispoštovala domaćina i diplomatski remizirala u trenutku kada je partija tek trebala da se prelomi (između 20. i 30. poteza).


Otvaranje (E61) je retko i u suštini daje crnom dobru priliku da (relativno) brzo izjednači, ali i male šanse da dobije (osim ako ne rizikuje, čak i kad crni značajno jači igrač). No, dosta je za uvod, sa reči na dela, pa da vidimo kako je partija počela (ako sam redosled poteza dobro “skinuo” sa YT; uglavnom, početna pozicija (posle 8. poteza crnog(e) je sigurno dobra).

Napomena: označavanje poteza je na engleskom zbog kompatibilnosti sa programima za prikaz pozicija (i time indirektno engin-ima), kao što su Arena, Fritz i slični.

Partija je počela  :

1. c4 Nf6

A.V. je počeo veoma elastično, engleska sa mogućnošću prelaska u damin gambit ali pre svega indijske šeme, sa (verovatno) boljim izborom otvaranja u slučaju Nf6 (kao što je i igrano), iako je moglo da se "svede" na englesko otvaranje posle 1. ... c5 ili 1. ... e5.

2. d4 g6 3. Nc3 Bg7 4. Nf3 d6

Judit je prva izabrala - ide u indijske vode, a ne u Grinfeldovu odbranu do koje je moglo da dođe posle 4. ... d5.

5. e3 0-0 6. Be2 Nbd7 7. 0-0 e5 8. Qc2 Qe7


Početna pozicija

e3 uz Be2 sa zatvaranjem (ali i čuvanjem) belog lovca na c1 je zanimljiv način igre protiv kraljeve indijske odbrane. Ne toliko uobičajen (obično se igra e4, doduše još ranije, najčešće) i ne toliko ambiciozan, ali ima i dobre strane. Osim što figura ostaje na tabli (mada je veoma pitanje da li je lovački par u KI uopšte koristan, iako može biti kada se otvori pozicija (ali može se dotle i dobiti mat)), prednost može biti (pre svega) u tome što se crnopoljni lovac može suprostaviti protivničkom na dugoj dijagonali (a1-h8) jer često fijanketirani crni lovac dobija značajnu ulogu u središnjici (i napadu na kralja, iako to početnicima izgleda neverovatno, naročito uz e4, ovde kada je beli e pešak na e3 još je značajnije).

Ipak, na kraju partije na najvišem nivou (približno rapid vremenska kontrola, makar ona iz meča Carlsen-Karjakin (25'+10") potez e3 je ispao glavni krivac za proraz (jer je beli crnopoljac igrao ulogu statiste u svim varijantama).
Međutim, kako je u analizi pokazano da je više varijanti vodilo remiju, preciznije je reći da to (onda) nije loš potez koliko je pasivan (vodi belog remiju a ne pobedi), što je i prvi utisak (i bez kompjutera).


Polgarkin 8. potez ne liči na najambiciozniju varijantu (softveri sa malo vremena čak ga smatraju nano blunderom (nano greškom), ali mislim da nisu u pravu, jer do istih pozicija (kasnije) se može doći i transpozicijom (promenjenim redosledom poteza) pa će se doći na isto. U svakom slučaju, 8. ... Re8 (prvo) je makar elastičnije u poziciji. Nije bitno za partiju koju igrate iz poštovanja i ne idete da domaćina razbijete kao zvečku, pa je možda i deo "diplomatije".

No, odavde pa na dalje, više nema veze sa matičnom partijom, sve je analiza i partija Komodo 8 vs. StockFish SF8+ (SF 9 development build).

Pa šta kažu softveri za poziciju?
...
(pre same ocene, koja je manje bitna prvo šta kažu u analizi)

KAŽU DA JE - BETON REMI!!

Crnom je (mnogo) lakše da remizira nego belom da dobije, a beli može umrtviti poziciju tako da (ako je to cilj) može da ide na remi, tako da i malo jači igrač (čak i kategoriju više) ne može lako dobiti.
Statistiku za tačnu poziciju nisam našao (nisam prijavljen na raznoraznim šahovskim sajtovima) ali za slične je (okvirno) oko 20-30% pobeda belog, 20-25% remija (?!) i 40-50% pobeda crnih. Naravno, ovo je potvrda ljudskih slabosti ALI pre svega činjenice da su crni češće bili jači (bolje kotirani, sa većim rejtingom) igrači, što lako objašnjava procente. Kod igrača istog rejtinga, mislim da crni može dobiti samo uz (jako) nepreciznu igru belog (i obratno).
Kod mašina na blic-u i rapid-u i slabijim računarima (telefoni, lap-topovi i osrednji desktop-ovi) je 95% remi, i više od 80% čak i kad je jedan od "igrača" sofver noviji za jednu (celu) generaciju.
Analiza na nekoliko mašina (blic) dala je (u mom slučaju, analiza na AMD Athlon II x3 i Intel i5 četvrte generacije) 100% remi. Ma "beton" remi ("mrtvački" remi). Podrazumevam analizu (na istom softveru, mašini (engine-u).
Uf! (rekoh sebi), biće ovo teška rabota.
SF8 na Rapid podešavanjima ... remi, SF8 vs. K10.2 (2+12 vremenska kontrola), (automatski), po dva puta beli i crni i ... 4 remija (kao zakucani).
aha ... ajd, na 15s po potezu i beli Houdini 1.5a a crni SF6 ... REMI! (auuu!!),
ma daj ... valjda se beli može slomiti. Sledelo je H1.5 vs. SF8 (ma razbiće ga kao zvečku, pomislih naivno), kad "ja tamo a ono međutim" - opet remi!! (doduše ovo je bilo na 2+6, blic kontrole).
Počeh da se češkam i preznojavam (spreman da čestitam A.V.-u na izboru otvaranja, i priznam da je našao "neprobojnu" odbranu, čak i protiv jačeg protivnika (kategoriju do dve)).
Dobro, ajd' onda, da postavim stvari analitički:
KOLIKO TREBA DA BUDE BOLJI (IGRAČ) CRNI DA BI DOBIO POZICIJU NA DIJAGARMU?
Odgovor je (srećom) dobijen iz prve (ali je moglo da se oduži a za to ne bih imao vremene, ni blizu).
Suprostavio sam Komodo 8 protiv StockFish-ove razvojne verzije (devetke), oznake 17030603 (najnovije što je postojalo).
K8 je već nadčovečanska snaga, pa sam za crnog (posle dva remija K8 vs. SF8 na 2+6) morao da izaberem "tešku artiljeriju" (najjače što postoji).
Zvanično je razlika K8 u odnosu na SF8 -100 Elo, ali sam sopstvenim testiranjem (na kućnom hardveru) došao do zaključka da je to bar -200, a developer verzija (SF 9 dev.) je bar cca. 50 Elo (poena) jača od SF8 (aktuelnog šampiona CTEC-a sezone 9, doduše u Rapid-u je bio tek 3. iza Houdini-ja i Komoda).
Osim "sile božije" (najjači softver) morao sam da produžim vreme razmišljanja, koje je postavljeno na 30s po potezu.
I šta je sledilo? Uživajte!

Početnu poziciju je K8 posle svog 9. poteza ocenio kao +0,22 (22 "centi piona"), dok je SF9 17030603 (na dalje SF9 dev.) posle svog, rekao +0,26/26.
Ovo je prednost koja je na nivou prednosti belih figura (na početku partije) što znači da je beli održao (pa skoro) tempo prednosti (grubo rečeno).

Dakle nastavljeno je:

9. b3 Re8
(b3 mi se baš sviđa kao potez, Re8 je očekivano)
10. Bb2 c6
(StockFish više "voli" Ba3, što je možda bolje na nano nivou ali se nije baš proslavio time u analizama; c6 je logično zbog d5, a koristi okolnost da je bela kraljica otišla sa d linije)
11. h3 ...
(+0,24/24) ... ovo možda i nije baš sjajan potez iako ga razmatra i SF ... bio je kandidat potez i umesto b3 potez ranije ... svakako predviđa da će crni skakač sa d7 otići na f8 ali se čini da je odigrano prerano)
11. ... h5 (!?)


Ili SF kažnjava nepriciznost u vidu h3 ili je naseo na foru ...
Dobro je u svakom slučaju što je SF zadržao dozu (crtu) agresivnosti koja ga krasi od prve verzije i koja je sa DD i peticom dostigla vrhunac (da bi od SF6 počela malo da se smanjuje). Ovaj potez (u raznim situacijama) uobičajavam lično da igram u KI i Benoniju ... ali ne baš sa mnogo uspeha.
Po oceni pozicije, Komodo nije bio impresioniran a ni SF9 dev. nije pokazao da je h3 bilo slabo (ni da je h5 nešto posebno dobro).

12. a3 (?!) e4 (!?)

Da li se agresivnost SF-a pretvara u drskost?
Kako god, a3 je već drugi odbrambeni potez i deluje pasivno (iako treba da spreči akciju crnih pešaka na daminom krilu), jer sprečava akciju koja nije ni počela (niti će). Iako postoji kao opcija, takve akcije nisu tipične (nego one na kraljevom krilu).
Deluje da je crni pokrenuo ofanzivu ali beli i dalje nije impresioniran (sa +0,31 pre ovog poteza crnog i +0,32 posle) a i sam SF 9 dev. ocenjuje sa +0.35/26 (čak blago na svoju štetu, skoro kao iznuđeno slabljenje pozicije?!).

13. Nd2 Nb6
14. b4 d5

(ovo je sve (prilično) očekivano, i deluje normalno čak i nižerazrednom igraču kao što je moja malenkost)


Još uvek beli ima malu prednost, ali sa stanovišta ljudi, već je (praktično) izjednačeno, jer iako je beli "uštopovao" crnog fijanketiranog lovca, otvorio je prostor belopoljcu protivnika. Osim toga (naravno, nije teško uočiti ali spovesti u delo je barem za velemajstora ili mašinu) postavka crnih pešaka odgovara crnopoljnom lovcu crnog. Kako je trenutno (pa na duže vreme van igre), zamena svih ostalih figura bi donela crnom laku pobedu u lovačkoj završnici ... aha ... to je Science Fiction ... pa da SF (StockFish), to sprovodi neverovatnom preciznošču i elegantno ... zaista nadljudska (šahovska snaga).
Već se (znajući kraj, doduše) nazire klica poraza belog a to su bili potezi a3 i (naročito) h3 (ovo mu dođe čak i mikro blunder) koji je direktan uzroko poraza jer (zapravo) NE sprečava ni Bg4 ali NAROČITO Ng4!!
No, trenutno još uvek beli ima "remi u džepu" i čak mogućnosti da čeka (na) grešku crnog sa mikroskopskim šansama za pobedu.

15. c5 Nbd7
16. b5 ...

Uf! Nije moje da komentarišem nekog (makar mašinu) ko ima 1000+ veći rejting, ali da li je ovo bilo neophodno (u ovom trenutku)? Sa računatim Nb8 svakako ide ali ni tu prednost nije (baš) neka. Mislim da je neprecizno iako je preduzimljivo (uz blokirani centar i slabije kraljevo krilo, šta drugo raditi nego napadati na daminom).
No, SF (9 dev.) na ovoj (cca.) Rapid vremenskoj kontroli još uvek ovo ne ocenjuje kao grešku (o.k. možda eventualno kao nano blunder).

16. ... Nf8 ! (naravno ... doduše, naravno za VM nivo)
17. a4 Ne6 (!) (bar kao neočekivano od strane K8 koji je računao na a6, odmah)


Lepa pozicija (nisam mogao da odolim da je ne "okačim").

18. a5 a6

Sad je već (tek) +0,13 po belom i +0,06 po crnom ... prednost belog se istopila (a i moje nade na neće biti remi)

19. bxc6 bxc6
20. Ba3 (?)


KRITIČNA POZICIJA

Na ovoj ćemo se poziciji (malo) zadržati.

Beli (svakako) ovde ima veliki izbor poteza, ali Ba3 svakako nije jedan od boljih.
Beli može da forsira remi na više načina, ali je činjenica da ovde više ne stoji bolje i da mu je vreme baš za to, da se dokopa remija ... po principu bolje kukavički remizirati nego slavno poginuti.

Za poseban je tekst analizirati ovu poziciju, ali relativno mala "dubina" analize (glavne varijante), koja se ograničava na 12-13 poteza (24-26 polupoteza) uz cca. 150 milion ispitanih pozicija (nodes), znači baš TO - veliki broj približno jednakih varijanti. Tako da nije ni čudo što se K8 ovde (malko) spotakao.

Analiza na 30s po potezu sa StockFish 9 development build-om kaže sledeće:

1) 20. Qb3
prvi izbor SF-a. Prednost u 2-3 poteza prelazi na stranu crnog (cca. -0,50) ali se kasnije smanjuje i ovo je zapravo REMI.

2) 20. Na4 (ovaj potez prilično dugo razmatra kao najbolji pa ga odbacuje)
Prednost definitivno prelazi na stranu crnog, i izgleda da posle ovoga beli više ne može spasiti partiju (!?!) ... no nije baš jasno kao kod drugih varijanti.

3) 20. Rfe1 (ovo sam odigrao jer često bude neki od sledećih poteza u analizi)
Ovo je već greška (još gore od Ba3) i direktno vodi u poraz (iako vredi videti varijante, nije baš lako, veoma zanimljiva linija)

4) 20. Nd1 (sa idejom da lovac brani e4 a skakač se približi kraljevom krilu)
Direktan poraz!! Ipak, traži se nadljudska snaga da se to i realizuje (najzanimljivija od svih varijanti, uz 20. Rab1).

5) 20. Rab1!
Ovo nije video SF, nego ja, najbolje što sam mogao smisliti (uz neograničeno vreme). Mislim da je no. 1 "humanoidni" potez i da bi ga većina velemajstora (i uopšte jačih igrača, naročito preko 2500 Elo) igrala.
Ideja je jasna, beli top ide na 6. ili 7. red, topovi se udvajaju (eventualno sa kraljicom u sredini baterije) ... Naravno, nisam video šta se sve dalje može desiti (beli top u daljoj analizi stiže na 8. red, zapravo; crni ostaje sa figurom manje i jakim napadom, i na kraju sve završava večitim šahom, jer crni ne može da dobije!) SJAJNO!! (no nisu ljudi još za bacanje, s obzirom da ima cca. +900 Elo jačih igrača od moje malenkosti, koji bi verovatno održali (bar) remi, čak i protiv mašine).

O ovim varijantama (možda, ako stignem) više u nekom od sledećih tekstova, no možete i sami probati na iole jačem comp-u, a StockFish je ionako besplatan.

20. ... Nh7 ! (-0.70/26)

StockFish konačno ima jasan plan (napad na kralja), i ocenjuje poziciju kao bolju za sebe, i to na nivou koji ukazuje na (moguću) pobedu, ali to još uvek nije izvesno.

Ovde su zanimljva (bar) još dva nastavka:
i) 20. ... Ng5

Ovo vodi direktno u remi (kratko razmatra i SF ali "brzo" odbacuje), pri čemu crni ima prednost.
Jednostavno, posle 21. Qa4 Qc7 22. h4! i remi.
Iako svaka nepreciznost baca belog pravo u "pakao" (tipska žrtva lovca na h3, obično je na h6 od strane belog).
Npr.
21. Qa4 Qc7 22. Rfb1 (?!) Bxh3! 23. gxh3 Qc8 24. Bf1 Nxh3 25. Bxh3 Qxh3
26. Rb7 Ng4 27. Nf1


I sada na: 27. ... Re5!

Beli nema ništa bolje od: 28. Nxe4 (što je zaista neverovatno) . I dalje:

28. ... dxe4 29.dxe5 Nxe5 30. Qxd4 Nf3+ 31. Qxf3 Qxf3 (0-1)

I beli je ostao sa topom i skakačem protiv dame i pešaka u (čak) lošijoj poziciji i bez ikakve kompenzacije (naprotiv). Po kompjuterima čak i nema mnogo tu da se igra (gotovo je pre nego što je počelo), iako bi kod ljudi trebalo da se delje bar do 50. poteza.

ii) 20. ... Ng4 (!?) baš riskantan potez. Ova poziciona žrtva figure je nešto što SF u analizama dokazuje da nije zasnovano, ali razmatra taj potez pre nego što odigra Nh7. Komodo pak u početku daje veliku prednost belom (između +1 i +2) da bi na kraju varijantu preveo u remi (jako lepa varijanta). Čak i SF "priznaje" da K8 na par mesta igra bolje (izglednije) poteze, ali nije jasno da li se crni može dokopati remija i u tim slučajevima (nisam zaista imao dovoljno vremena za tako široku analizu).

Dakle, izgleda da je 20. ... Nh7 ipak najbolje (ostavlja skakača na e6 i otvara f liniju za f5).
Vraćamo se na kritičnu poziciju.

21. Qa4 ... (još uvek je kod K8 ovde cca.+0,02 ... ali sledi šok!)

21. ... Nxd4 ! 22. exd4 Bxh3! 
(žrtva dve figure u dva poteza!! Ovo je "besmrtnije" od besmrtnih partija! Iako bi skeptici rekli ... pa ovo je "tipska" žrtva u KI ... ne bih rekao nisam se takvih nagledao, bilo je po jedne figure, pa čak i topa ... možda i više figura ali ne (baš često, ako uopšte) u nizu).
23. gxh3 Ng5! 
(sad je naravno ovo mnogo jače, i K8 kaže da je -0,63 pri čemu je sa procenom blizu i SF jer kaže -0,66/30; dakle još nije gotovo iako je prednost crnog solidna)
Više od samih "centi piona" važnija je dubina do koje analiza ide (15 poteza).

24. Kg2 Ne6 25. Ndxe4 Nf4+ 26. Kg3 Nxe2+ 27. Nxe2 Qxe4



Crni je još uvek sa figurom manje. Nije teško uočiti motiv za pobedu (dobar lovac protiv lošeg) ali je to lako reći ... a malo teže ostvariti.
Način na koji to sprovodi SF je prosto neverovatan (neverovatno precizan).

28. Ra2 Qd3+ 29. Kg2 Rxe2 30. Rxe2 Qxe2 31. Qxc6 Rd8

Ovo izgleda lako (i može videti iole jači igrač, ne mora biti visoke kategorije) ali je trebalo imati "silikonske živce" pa se upustiti u ovo 10 poteza ranije.
Sad je već prednost dobrog lovca izvesna (zbog pešačke strukture) ali uz kraljice i po jednog topa na obe strane, ne deluje kao dobijeno ... bar ne tako lako.
I nije. Zapravo, da beli kralj nije na vetrometini (nezaštićen pešacima) verovatno bi (bar mašine ako iko) se ipak završilo remijem.
(sad je "tek" -0,93 po Komodu i nešto više po SF-u ... iskreno, još sam mislio da će i ovo biti jedan od borbenih remija gde se beli izvlači "za dlaku").

32. Qc7 Qe4+ 33. f3 Qh4 34. Bb2 

(da ovaj pešak ne "visi" još bi beli imao čemu da se nada, ovako, ovo je nužno zlo i kobni gubitak tempa)

34. ... Re8 35. Qg3 Re2+ 36. Rf2 Rxf2 37. Qxf2 Qg5+ 38. Kf1 Bh6!



Da li je ovo dobijeno?
Obe mašine kažu da je oko -1,5. Ukazuju na pobedu crnog ali to još uvek ne mora da znači.
Prednost crnog je očigledna ali se mora (jako) precizno igrati da bi se ona (prednost) i realizovala.
(Btw. Kf1 mi se takođe ne čini kao optimalan potez, ali to tek sad vidim, nisam stigao i to da analiziram)

SF ovde kao drugo najjače navodi: 38. ... Qf5 -1.49/35
Međutim kasnijom analizom deluje kao lošije od Bh6.
U svakom slučaju dobitak nije tako jasan.

Jedna od SF analiza dovodi do:


što je remi.

Ovo je jako slično Komodo analizi (na istom, ubrzanom, tempu)
gde sledi:
39. ... Qf5 40. Kg2 Qd3 41. f4 Bg7 42. Qf3 Qf5 43. Bc3 Bf6
44. Qe2 Bxh4 45. Be1 Bxe1 46. Qxe1 Qg4+  itd.

do pozicije:


što je takođe remi.

Posle 38. ... Bh6, crni ima jasan plan.
Prvo: beli h pešak može (relativno lako) da se osvoji.
Drugo: može da forsira lovačku završnicu koja je dobijena.
Treće: može da forsira (čak) i damsku završnicu gde može ući sa dva pešaka više, no ovde mora biti jako oprezan jer su neke od takvih varijanti remi zbog poodmaklog belog pešaka na c liniji.

Prvo da protrčimo kroz varijante (poteze) koje nisu igrane u partiji.
Napomena: analilze su ubrzane (više nego prepolovljeno vreme po potezu, 12 sekundi za sve ove varijante koje slede (i nisu boldirane)).

a) 39. Qe2 (-1,00/27)
Prva ocena je vrlo dobra za belog (ovaj potez i SF i K razmatraju ali odbacuju).
Sledi:
39. ... Qg3 40. Qe8+ Bf8 41. Qe3 Qxh3+ (već je -1,76/31), itd.

otpor belog je jak, crni je prinuđen da uđe u komplikovanu završnicu kraljica.
Posle 52. poteza crnog pozicija je sledeća:


Što je za posebnu analizu (SF 9 dev. "kaže" da je -2,57/27 što ukazuje na dobitak ali još ima tu da se igra ... par poteza je bilo na -1,77 što je SF-ova "šifra" za granicu remija i pobede u završnicama). Lično meni liči na dobijeno, ali podsećam da sam ispod 2000 Elo rejtinga (makar malo), pa to nije baš pouzdano.

Podvarijanta ove varijante (do)vodi do (u) pozicije(u):


što je verovatno remi (tek -0.88)

b) 39. Bc3 Qf5
Ovo je nešto što mislim da bi odgirao najveći broj jakih igrača (FM, IM, GM).
Lično moj favorit, posle 39. poteza je -1,38/32 (doduše ... nije loše ali još nije ni za remi).
40. Kg2 Qd3 (-1,50) 41. Be1 Be3 42. Qa2 Qxd4


Meni se ova pozicija činila lakom pobedom, no StockFish je bio poprilično pesimističan, ocenjujući istu kao -1,43/35.

43. c6 Qc5 44. c7 Qxc7 45. Qxd5 Qc1 (tek je -1,60/35) 46. Kf1 Bg5
47. Qa8+ Kh7 48. Qd5 Kg7 49. Qd3 Qe3 (tek sad beli popušta, -2,12/39)
50. Qxe3 Bxe3 51. Bc3 Kh6 52. Ke2 Bf4 (-3,22/38)


I sad i bez one ocene, deluje da je dobijeno. Iako je beli lovac "manje loš" nego posle 38. poteza, pešak manje i lošija struktura (razdvojeni) pešaka je dovoljna da crni ovo dobije.

Kako god u partiji je igrano:

39. h4 (?!) rešava par problema iz prethodnih varijanti ali samo privremeno.
ocena (Komodo-a) od -1,39/28 nije daleko od SF-ove ali je možda i nerealno niska.

39. ... Qf5 40. Kg2 Qd3* 41. f4 Bg7 42. Qf3 Qc2+ 43. Qf2 Qf5

* već je -1,73/31 (na granici pobede)
iako ocena pozicije obe mašine nije još na nivou pobede, beli je (već) poziciono kapitulirao. Privremeno je spasio pešake i odložio izmene figura ali sad je motiv crnog jasan: izmeniti kraljice jer je lovačka završnica beznadežna za belog (loš protiv dobrog lovca).


doduše, mora se naglasiti da je tek -1,60/34 pa iako je pobeda "na vidiku" još nije rešeno ... doduše brzo se prelama.

44. Bc3 Bf6 45. Qe3 Qc2+ 
malo shuffle-vanja (mešanja) i već je -2,22/34
46. Kg3 Qd1! 47. Kh2 Bxh4 48. Bd2 Qc2 49. Kg1 Bf6




I sad bi na f5 sledilo Qxf5 (uz preko -5)

U partiji je bilo:

50. Bc3 (najbolje ali nedovoljno)
50. ... Kg7 51. Bd2 Kf8 (ovo zbog, eventualnog, Qe8) 52. Bc3 Qe4 



I ovde je priči kraj (-3,77/32), ali je bilo "đavolski teško".

Još bih naveo:

53. Kf2 Qxe3 54. Kxe3 Ke7 55. Bd1 Ke7 56. Bf2 Kc6



Lovačka završnica je totalno izgubljena. Školski primer dobrog (crnog) lovca protiv belog, gde bi bilo dobijeno i bez pešaka prednosti, a ovako (sa tim pešakom više) je još "dobijenije" (lakše dobijeno).
Ovo je za predaju, a StockFish ocenjuje sa (čak): -10,38/38 što je ne za predaju nego za par poteza za procenu koliko ima do mata.
Ovde je i prekinuto, žilav otpor belog je (najzad) slomljen.
Ipak, ako se uzme u obzir koliko je bilo remi varijanti, može se reći da IAKO PASIVNA, ova varijanta KRALJEVE INDIJKE belom sigurno otežava pobedu ALI još više crnom, koji mora biti osetno jači igrač (ili da makar u slučaju ljudi, odlično poznaje KI).
Koliko jači?
Deluje da bi SF 9 dev. već sa K9 (9.02) imao velikih problema (možda i ne bi dobio ili makar bi bio na samim marginama dobitka (što je i ovde slučaj).
Zvaničnih 100 Elo nije realno (SF8 vs. K8), doduše ni mojih +240 ... verovatno je negde između, cca. 150-170 Elo. S obzirom da je SF 9 dev. nekih 40 do 60 Elo jači od SF8 (kako god neverovatno zvučalo) stižemo do 190 do 230.
Zaokružiću na nešto manje, tj. +200.
Dakle, realno Vam treba bar razlika u jednoj kategoriji (cca. 200 Elo) da bi kao crni dobili ovu varijantu KI. Ovo naročito za jake igrače (jer je analiza bila na najvišem mogućem nivou). Možda treba i više (isključujući greške na obe strane kod slabijih igrača) zbog kompleksnosti pozicije.
Žrtva figure (ili dve) nije baš nešto što će igrači slabiji od IM odigrati rutinski.

Ovo otvaranje nije često na velemajstorskom repertoaru (ako uopšte), ali može biti (na tom nivou) dobar recept za bele kada hoće 90%+ remi. To je praktično toliko izvesno uz dobru pripremu. Zašto bi beli išao na siguran remi? Recimo da mu je to dovoljno za pobedu na turniru ili da se kvalifikuje za meč za prvaka (protiv Carlsen-a) ili da održi vodstvo od 1:0 (kao što je Karjakinu trebalo, mada je on to izveo i sa 1. e4 a do 1:1 je šampion morao da pobedi belim figurama).

At last but not the least (na kraju ali ne i po značaju):
da odam priznanje igračima koji su partiju započeli.
Prvo dama: Judit bi ovo dobila i protiv Alise (naše najbolje šahistkinje svih vremena) koja još uvek ima respektabilan rejting od oko 2400 (doduše, verovatno neaktivan, na Wikipediji je još uvek 2412 iz 2008. ali na FIDE sajtu je 2387), a bila je i oko 2500 (kao aktivan igrač). Jednostavno jer je taman nekih 250-300 Elo (sada) jača (2675) a i pik (peak) Elo je bio 2711 što je taman razlika od 200+ koliko sam procenio da crnom treba za pobedu u ovoj varijanti.
Prosto je neverovatno da je J.P. još uvek u top 100 igrača sveta (u muškoj konkurenciji).
Sa druge strane za igrača sa 2000-2100 (gde bi A.V. mogao da bude, slobodna procena, jer nije aktivan igrač), potrebno je da budete (bar) Fide majstor (cca. Elo 2300+) da bi kao crn pobedili u ovom otvaranju (zaključke uzmite sa ±100 Elo, za 1900 bi mogli biti i jak majskorski kandidat (sa 2100 do 2200), a za moju malenkost bi bilo dovoljno 2000+).

ENDE